Vsi, ki me poznate, veste
da sem veliki ljubitelj dobre hrane. Poleg tega sem tako rekoč diplomirala iz
prehrane, zato je moje zanimanje za te zadeve veliko in se seveda moram
dotakniti teme o gurmanstvu, ki ga doživljam na Novi Zelandiji. Pa pojdimo lepo
po vrsti. Novozelandska kuhinja je zelo podobna britanski in je zelo odvisna od
lokalnih sestavin in sezonskega nihanja. Tako se definitivno lahko pohvali z
klasičnim zajtrkom, ki ponuja jajca na oko s fižolom in slanino, se predstavi z
nam nepoznanim a zelo okusnim sadežem Feijoa, svojo kulinarični presežek pa
doseže s torto imenovano Pavlova, ki mojemu okusu ravno ne ustreza, vendar jo
ljudje tukaj obožujejo. Poleg krompirja zelo pogosto uporabljajo sweet potato
(sladek krompir) imenovan tudi kumara, ki je lahko odlična priloga in ima
prijeten sladek okus. Žal pa se Novozelandci vedno bolj poslužujejo hitre
prehrane (McDonald's, Fish and Chips) ali že vnaprej pripravljene hrane kot so
indijska, kitajska, tajska, japonska hrana, ki jo naročijo po telefonu in
dvignejo na poti iz službe. To je po napornem delovnem dnevu, ki se pri
večini zaključi ob 6ih zvečer ali še kasneje, najlažji način, vendar definitivno
ne spodbuja k ohranjanju tradicionalne priprave hrane, še manj pa zdrav način
življenja. Zelo zanimiva je tudi priprava hrane, ki se je tradicionalno
poslužujejo domorodci Maori in se imenuje Hangi. Več o tem bom povedala v
posebni objavi, ki bo namenjena izključno tej tradicionalni kuhi oz. pripravi
pojedine.
Se pravi tukaj ne poznajo
goveje juhe, golaža, ocvirkov, krvavic, sirovih štrukljev, ajdovih žgancev,
obare,vampov, prekmurske gibanice, bureka, pasulja, filanih paprik, vloženih
jurčkov, pršuta, tatrskega bifteka, paštete, endivje solate, radiča in še
mnogih drugih jedi, ki jih jaz osebno obožujem in sem mnenja, da bi bila to
zelo močna hrana zanje, katere bi se večina težko navadila. In kje sva midva v
vsej tej sliki? Zame je bil začetek precej težak, saj sem navajena vse zgoraj
naštete hrane. Za Aljaža je bila situacija lažja, saj večino stvari iz
zgornjega seznama ne je in jih zato tudi ni pogrešal. Obratna situacija pa je
bila pri mesu, saj tukaj lahko poceni dobiš goveje meso na tisoč in en način,
piščanec pa je drag ko žafran, s čimer se je Aljaž zelo dobro spopadel in
postal pravi poznavalec govejega mesa. Temu se je s časoma pridružila tudi zelenjava pripravljena
na tisoč in en način ter solata polita z dresingom, ki vsebuje majhne količine
kisa. Pohvalno. Tudi jaz sem se počasi navadila na drugačne okuse, ki sem jih vajena
od doma, kar je prineslo tudi pozitivne strani, saj sem se začela bolj podrobno
spoznavati s pripravo hrane iz drugih držav.
Tako sem zavila svoj prvi
sushi in komaj čakam, da ga lahko pripravim ponovno in vas povabim nanj.
Spekla svoj prvi rib roast (meso iz rebernega
dela krave).
Se spopadla z indijsko kuhinjo in pripravila daal,
ki je jed iz leče , korenja, ingverja, curryja, koksovega mleka in skrivne
začimbe, ki jo Indijci podtaknejo v vsako jed (jed pripravim za tistega, ki
ugane za katero začimbo gre)…
Nisem ljubitelj sladkega
in po navadi ne pečem sladkih kolačkov.
Tokrat sem se lotila tudi tega in pripravila čokoladne kolačke ali po angleško chocolate
brownies.
Z Lucie sva za Božič
pripravile slovenske in češke jedi, ki so nam obudili spomine na dom, hkrati pa
našemu Kiwiju Niku predstavili naše jedi.
Jajca s slanino in fižolčki po angleško so na jedilniku vsaj enkrat na teden.
Včeraj sem v paco vrgla tega ribjiga hudiča imenovanega Flounder fish, ki ga je ujel Nik. Zelo okusna riba.
Sedaj pa se že pridno
pripravljava na azijsko prehrano in sem pripravila piščanca s špinačo in ingverjem
na bazi kokosovega mleka (jed prihaja iz Filipinov)….odlično je bilo.
Pa da ne boste mislili,
da sem ves čas samo kuhala. Sva tudi okušala. Vsem, ki mislite, da Čehi jedo
samo zelje, vam povem, da temu ni tako. Bramborak je ena izmed zelo okusnih
čeških jedi.
Tukaj sem si privoščila
svoj prvi take-away fish and chips (vzemi s sabo ribo in pomfri).
Mastno, a slastno.
Takole izgledajo tradicionalne
feijoe s katerimi sva se mastila….upam, da jih še ujameva preden zapustiva Novo
Zelandijo.
Tole je pa en zanimiv
sadež imenovan tamarillo. Zgleda kot margolana, vendar je nekakšna sorta
paradižnika križana s pojma nimam čem. Prvo okušanje je bilo neokusno, drugo pa
zelo okusno. Prvič sem ga pripravila sama, drugič pa mi ga je pripravila sodelovka,
ki je Kiwi (pravijo namreč da ta sadež marajo samo oni) …
vam je sedaj jasno
zakaj (:
Aljaž se je preizkusil v
pokušini piščančjih src. Mmmmmmm…
In tudi midva sva prišla
na svoj račun in po skoraj enemu letu zaužila zelo okusno govejo juho. Ni bilo
čisto domače, je bil pa odličen približek temu. Aljaž je tokrat pojedel tudi goveje
meso iz juhe (:
Po kratkem premisleku,
sem ugotovila, da je tudi Aljaž postal pravi gurman, glede na to kaj vse je poizkusil.
Jaz pa sem še dodatno izboljšala svoje kuharske veščine.
Pa dober tek vsem do
naslednjič.

























No comments:
Post a Comment