No, pa se je začelo. Tole pišem 6ti dan, ko je tako vroče,
da moram sproti brisat čelo. Ker je bilo na Savai'iu tako lepo, sva kar
podaljšala za en dan. Zakaj točno pa v naslednjih stavkih.
Na večerji sva opazila družbo, pridružila sta se nama
Novozelandec Jim in Filipinec Ronald. Po večerji smo se usedli za isto mizo,
kjer smo jih par popili in vmes seveda veselo debatirali. Ronald je na Samoi službeno, Jim pa tako kot
midva, na oddihu. skozi debato smo ugotovili kaj nas zanima oz. kaj si želimo
ogledati na otoku in nato še veselo ugotovili, da se Ronaldu zjutraj pridružijo
sodelavci, ki ga bodo pobrali in še nas 3 zapeljali do naše prve turistične
točke.
Plavanje z želvami! Kul zadeva, nam je bilo vsem zelo všeč.
Želv je bilo nekih 15 komadov, različnih velikosti in se jih je dalo tudi
''pobožati''. Več o tem pa na slikah. Naslednja postaja je bila Škratova
votlina. Do tja smo šli malo peš, malo na štop, potem pa je bilo kar nekaj hoje
po vročini do vasi, kjer te potem en od domačinov pelje do te votline. Zgleda
smo imeli srečo, ker smo za ''vodiča'' dobili zelo zgovornega kitajskega
samojca Wonga, ki je kar lapal tja v tri dni in razlagal o njihovih rastlinah.
Po 15ih minutah hoje smo ga vprašali, če je še daleč in je rekel: Ah, kje pa.
Po pol ure pa še enkrat in je rekel, da je še daleč (: Seveda ni bilo. Ko smo
prišli do luknje, je vse skupaj izgledalo kot ena natega, ampak potem smo bili
vsi zadovoljni. Na žalost smo slabo prebrali in pozabili s seboj prinesti
svetilke, tako da je bil naš edini vir svetlobe v jami Wongova dokaj slaba
lampa. V štartu je bilo zelo strmo in kar malo strašno, nato pa se je zravnalo
in je šlo lažje. Iz soparne vročine je prav pasalo iti nekih 20 m pod zemljo in
100 m globoko, ker je bilo tam prijetno hladno in še malo smo se namakali v
mini jezerčkih. Škoda zaradi pozabljenih svetilk je tudi ta, ker bi se v
primeru večih, lahko pošteno namočili v večjih jezerih a je dejal Wong, da je z
eno prenevarno. In tako smo obrnili.
Ker smo imeli za večerjo zmenjeno tradicionalno samojsko
kuhinjo, popoldan pa še vso razlago in predstavitev le te, smo se skušali čim
prej vrniti nazaj. Imeli smo malce smole, ker nam je zadnji bus odpeljal pred
nosom, prometa je bilo pa tudi skoraj nič, le kakšen lokalec se je pripeljal
mimo in ni bilo sreče z iztegnjenim prstom. Po slabi uri hoje, smo se ustavili
ob eni fale, kjer so ženske pletle kakor en tepih oz. stenski okras in se je
tudi Anita preizkusila. Po nekaj minutnem prispevku in parih fotografijah nas
je čas že priganjal naprej. Dokaj sreča je bila čez naslednjih 5 minut, ko je
mimo kot naročeno pripeljal taxi. Po mimi barantanju, smo že sedeli in se
peljali domov.
Prispeli smo ravno pravočasno za demonstracijo kuhe z
vročimi kamni. Govoriva namreč o tradicionalni samojski pripravi kosila, katere
priprava poteka na odprtem ognjišču in segretih lavinih kamnih. Med segrevanjem
kamnov začno pripravljati hrano, ki se bo pekla oziroma kuhala na ognjišču.
Najprej pripravijo kokosovo mleko. To naredijo tako, da kokosovemu orehu najprej
olupijo zunanjo lupino, potem odprejo notranji oreh in odstranijo sok (ponavadi
ga popijejo). Potem kokos naribajo, da dobijo kokosovo moko, ki jo
karamelizirajo tako, da jo enostavno dajo nazaj v kokosovo lupinico in vanjo
povaljajo segrete kamne. Nato jo ožamejo skozi preplet vrvic in kokosovo mleko
je pripravljeno. Za vse, ki ga še niste pokusili, naj vam zaupam, da je zelo
okusno in da se na vročini zgosti. Ko je mleko pripravljeno je čas, da se ga
zavije v liste rastline taro. Iz listov naredijo posodico v katero zavijejo
mleko. Potem to zavijejo v bananin list, nato še v list kruhovca. S prav
posebno tehniko pripravijo žogice, ki se bodo kuhale na vročih kamnih. Ko je to
pripravljeno olupijo sadež kruhovca, korenino rastline tara in vse skupaj položijo
na dobro segrete kamne. Nato celotno ognjišče prekrijejo z listi bananovca in
kruhovca ter kuhajo 45 minut.
Po tem je sledilo več kot zasluženo namakanje, nato tuš in
seveda tradicionalna večerja. Sestavljena je bila iz kruhovca, taro korenine,
palusamija (kokosova krema zavita v taro liste) ter tune mariniranev kokosovem
mleku s kumarami in paradižnikom. Najedla sva se kot pujska. Na večerji je bila
tudi starejša gospa, ki je praznovala rojstni dan in ker smo ji tako lepo
zapeli, nas je počastila z rundo piva in koščkom torte.
Nato smo spili par rund Vailime oz. domačega pirčka in
počakali, da je šefe zmešal Kavo oz. eno njihovo zmleto korenino, ki naj bi
imela magične učinke. Zanimiva stvar, ki ti malce omrtviči jezik, za kaj več bi
pa verjetno morali popiti kakšno kokosovo lupinco več. Več pa spet na slikah.
In tako se je končal še en zelo prijeten dan.
Čavs















ts ts ts, anita pozabla napist kaj vam je ricart pokazu, muahaha... drgac pa lustn no, fajn mal brat, mi je kuj bolj toplo :)
ReplyDeletelp, pa srecno se naprej ;)
a